Chinese Geneeskunde

De ontwikkeling van de Chinese geneeskunde is duizenden jaren geleden begonnen. De belangstelling voor de oude geneesmethoden van de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) neemt de laatste jaren toe. Steeds vaker blijkt dat beide benaderingen prima naast elkaar kunnen bestaan en/of aanvullend op elkaar zijn. In het Oosten treffen we een vreedzame co-existentie aan tussen de westerse geneeskunde en de oosterse. De methode die de patiënt het beste helpt wordt toegepast. TCM kent vijf pijlers, te weten:

  • Kruidentherapie
  • Acupunctuur
  • Chi gong (therapie op basis van geconcentreerd ademen en bewegen)
  • Chinese voedingsleer
  • Tui na (vorm van massage)

Equitact werkt vanuit de acupunctuur.

Na vele jaren van ervaring is, in eerste instantie bij de mens, vastgesteld waar de energiebanen over het lichaam lopen. Deze kennis is jaren later ook vertaald naar het paardenlichaam. En met succes. Paarden zijn zeer sensitieve dieren en reageren goed op acupunctuur of acupressuur. Hieronder zijn de 12  energiebanen, ofwel meridianen, te zien. De meridianen hebben relaties met de organen.

Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Deze punten worden gebruikt tijdens de behandeling met acupressuur. De gezondheid van paarden wordt ondersteund en/of gehandhaafd door acupressuur doordat er gebruik wordt gemaakt van zorgvuldig gekozen acupunctuurpunten die de energie (in het Chinees: Qi, [tjie]) in beweging zetten en in evenwicht brengen.

Gezondheid in de Chinese geneeskunde is de situatie waarbij de energie onbelemmerd door de energiebanen en de organen stroomt.  Yin en Yang zijn in evenwicht (zie hieronder het symbool yin/yang).  Yin staat voor koud, handhaving, rust, structuur, nacht. Yang staat voor warm, beweging, functie, dag, etc. Yin en Yang vullen elkaar aan en zijn afhankelijk van elkaar. Er is sprake van een dynamisch evenwicht tussen Yin en Yang. Bij de acupressuurbehandeling is het doel de balans tussen Yin en Yang; de balans in de energiestromen te herstellen of te behouden.

Als het paard zich goed voelt, is de Qi in balans. Yin en Yang zijn in harmonie.  Er kunnen echter klachten ontstaan. Op dat moment is de energie (Qi) niet meer in balans. Door de acupressuurbehandeling kan de balans weer hersteld worden.